Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Historie hokejbalu v Okříškách a jeho přesun do Přibyslavic a zase zpět

 

Na úvod bychom si měli přiblížit, co vlastně hokejbal je. Hra i pravidla jsou podobná lednímu hokeji, ale hokejbal se hraje na asfaltovém nebo betonovém povrchu. Místo bruslí a puku se používají obyčejné sportovní boty a plastový oranžový míček. V počátcích hokejbalu se hrálo s tenisovým míčkem zčásti naplněném vodou. Jako organizovaný sport vznikl hokejbal v roce 1984 v Českých Budějovicích. Dříve se na různých pláccích a ulicích hrál tzv. bandy hokej.
 
Do Okříšek se hokejbal dostal v roce 1988 po přistěhování pana Bartheldyho, který v Českých Budějovicích studoval a tento sport provozoval. Ve svém novém bydlišti založil klub HC Slza. První zápasy a turnaje se hrály na asfaltovém hřišti na stadionu v provizorních podmínkách bez mantinelů. V úvodní sezóně obsadila Slza v lize 9.místo. V roce 1989 byly v Okříškách dokonce čtyři hokejbalové týmy, ale jejich činnost bohužel netrvala dlouho. V tomto roce obsadila Slza 5.místo v České hokejbalové lize. Hokejbal začal od roku 1990 procházet mnoha změnami, což okříšskému klubu moc nevyhovovalo a výsledky nebyly nijak valné.
 
V roce 1992 byly na okříšské hřiště namontovány starší mantinely, které se podařilo sehnat z hokejového hřiště v Bítovčicích. 18.června 1994 byl na 1.kongresu AHK ČR zvolen Stanislav Bartheldy víceprezidentem svazu. V sezóně 1995-1996 se pod hlavičku okříšského hokejbalu dostává i tým starších žáků, který na turnaji v Českých Budějovicích obsadil 3.místo. V roce 1997 vyhrála Slza 2. asociační ligu a postupuje do extraligy. V září 1998 byl Stanislav Bartheldy znovu zvolen víceprezidentem svazu a v tomto roce se podařily také rekordní výhry pro Huricanu České Budějovice 23:0 a 22:2. V extralize mužstvo skončilo na 2.místě. V následující sezóně se od Slzy odloučil B tým, který začal hrát pod názvem Demons Okříšky, a byl dokonce úspěšnější než Slza. Působení tohoto klubu však trvalo jen pár sezón a po zavedení nových předpisů (povinnost mládeže apod.) ukončil svoji činnost.
 
Od roku 1999 se začíná na hokejbalovém hřišti v Okříškách rozbíhat nábor chlapců do žákovských družstev pod vedením Marcela Bosáka a Jana Nováka. Přihlásilo se asi 40 chlapců, kteří byli rozděleni do tří družstev. Tyto týmy hrály zpočátku proti sobě, ale v roce 2001 začali mladší žáci hrát regionální ligu za účasti Okříšek, Třebíče, Třeště a Brna. Regionální liga, která se hrála způsobem turnajů, pokračovala i v roce 2002 a 2003. Už v této soutěži poráželi okříšští žáci mnohem známější týmy z velkých měst, což bylo velkým příslibem do budoucna.
 
Právě sezóna 2003-2004 byla pro starší žáky velice úspěšná. V základní části skončili okříšští mladíci na druhém místě, které znamenalo postup do semifinále a později i do finále Mistrovství České Republiky. Finále se konalo v Praze a okříšští žáci dokázali porazit i pozdějšího mistra Kert Park Praha a nakonec obsadili 3.místo v MČR. Brankář Okříšek Jiří Schönberger byl vyhlášen nejlepším brankářem a celkem pět hráčů Okříšek bylo pozváno na galavečer hokejbalu v Českých Budějovicích. V roce 2003 začal v Okříškách hrát také starší dorost, kterému se v první sezóně tolik nedařilo. Muži hráli 2.MNHbL se střídavými úspěchy. Od roku 2003 museli také okříšští hráči hrát své domácí zápasy na novém hřišti v Třebíči, neboť hřiště v Okříškách již přestalo vyhovovat pravidlům. Sezónu 2004-2005 ukončil starší dorost na 3.místě, i když se až do posledního kola pral o vítězství v MNHbL.
 
I v sezóně 2005-2006 pokračoval okříšský mládežnický hokejbal v dobrých výkonech, které začaly už na okraji září na turnaji Zlatá hokejka, kde mladší dorost vybojoval 2.místo. V tomto roce se mladší dorost stal také suverénním vítězem MNHbL a na prestižním turnaji Pražský míček, ve kterém startovaly většinou týmy z přední poloviny extraligové tabulky, obsadil krásné 2.místo. Výbornou sezonu podtrhuje i fakt, že David Fiala a Jiří Schönberger dostali pozvánku do reprezentace České republiky v kategorii U16 a David Fiala získal později také titul mistra Evropy.

V sezóně 2006/2007 byl starší dorost nahlášen do 1.MNHbL. V základní části byly Okříšky poraženy jen jednou a soutěž vyhrály o 17 bodů. Poté přišlo play-off a ve čtvrtfinále narazily Okříšky na soupeře z Ostravy, se kterým si poradily 3:0 na zápasy. V semifinále ale skončila okříšská cesta na týmu z Malenovic, se kterým Okříšky prohrály 3:0 na zápasy. I v této sezoně byli hráči Okříšek hodně vidět (Tomáš Drinka-nejlepší gólman, Lukáš Hort-nejlepší střelec a Ivan Malý-nejproduktivnější hráč). Na přelomu června a července se také zúčastnil David Fiala svého druhého Mistrovství Evropy a domů si odvezl stříbrnou medaili.

Je dobré také připomenout, že od roku 1997 se v Okříškách hraje amatérský hokejbal tzv. Turnaj ulic, kde se v jednodenním klání utkávají mužstva jednotlivých částí Okříšek. V roce 2007 se bude okříšská mládež stěhovat do Třebíče a muži Okříšek budou hrát na nově vybudovaném hřišti v Přibyslavicích
.
 
Sezóna 2007/2008 nezačala pro okříšské mužstvo příliš optimisticky, protože ještě na konci prázdnin nebylo jisté, jakou soutěž budou Okříšky hrát. Kvůli malému počtu hráčů se po několika sezónách nepřihlásila do žádné soutěže mládež, a tak to vypadalo na konec hokejbalu v Okříškách. Neštěstí ale bylo zažehnáno díky nově vznikající Horácké lize, do které Okříšky vyslaly dva celky. Do této soutěže nastoupilo áčko, které se skládalo spíše z hráčů, kteří za muže Okříšek už pár sezón odehráli, a béčko, které bylo složeno z hráčů, kteří v minulosti hráli hokejbal za okříšskou mládež, ale kvůli věku už spadali do kategorie mužů. Horáckou ligu hrálo celkem šest týmů. Bohužel se ale tato soutěž příliš nevyvedla z organizační stránky. Naprostý nedostatek kvalitních rozhodčích a změny v rozpisech měly za následek množství kontumovaných zápasů a bohužel trpěla také kvalita hry. V konečném pořadí skončilo béčko na třetím místě, když v semifinále podlehlo v sérii 2:1 Viperům. Okříšské áčko skončilo v této lize bohužel na šestém, tedy posledním místě, ale v této soutěži bylo hlavní cílem to, aby se nikdo nezranil a dobře si zahrál tuto krásnou hru. Okříšští hráči se prosazovali ale i za jiné týmy. V Třebíči reprezentovalo náš oddíl celkem šest hráčů a v tomto týmu se vůbec neztratili, neboť mužstvo okolo Jana Hvězdy, Ivana Malého, Lukáše Horta a dalších s Třebíči vybojovalo titul pro mistra Moravy v kategorii staršího dorostu. Další odchovanci se neztratili ani v Jihlavě či Brně. Milan Fučík a Jiří Schönberger v Brně odváděli velmi kvalitní práci a David Fiala vybojoval s Jihlavou druhé místo v extralize mladšího i staršího dorostu. Na začátku června se David také zúčastnil mistrovství světa ve Zvolenu a přivezl bronzovou medaili.
 
Na začátku sezóny se hráči Okříšek dočkali konečně nového hřiště. V Přibyslavicích se na tomto hřišti odehrálo pár zápasů Horácké ligy a proběhl zde také nábor nových hokejbalových nadějí. Tak uvidíme, jakým směrem se bude okříšský hokejbal dále vyvíjet.
 
Sezónu 2008/2009 zahájil celek Slzy ve 2.MNHbL. Po delší době si hráči Okříšek zahráli kvalitnější soutěž a dařilo se jim velice dobře. Mužstvo hrálo hezký hokejbal a v konečném pořadí skončilo na druhém místě za suverénním HSK Staré Brno. Pozitivním faktem je, že se podařilo díky velké snaze hráčů vybudovat hřiště v Přibyslavicích, na kterém se mohly zápasy 2.MNHbL odehrát. Je třeba ale neusnout na vavřínech, protože řada věcí se může ještě vylepšit jako např. střídačky či časomíra. Rozhodně se ale jedná o velký krok kupředu. Zápasy Slzy navštěvovalo rozhodně více diváků, než kdyby hrála ve svém dlouholetém azylu v Třebíči. Ani mládež není pro Slzu úplně neznáme slovo. Mladí hokejbalisté celou sezónu trénovali a také si zahráli přípravný zápas proti jihlavským mladíkům. Bohužel je mladých hráčů ale málo a kvůli tomu se nemůže postavit kvalitní tým, který by mohl hrát soutěž. K připomenutí také stojí fakt, že bývalý hráč Slzy David Fiala, hrající nyní za SK Jihlava, se stal v německém Bayreuthu mistrem Evropy v kategorii hráčů do 18 let.
Celá sezona je podrobně zhodnocena v ročence, kterou sestavil Jan Moudrý.

Sezóny 2009-2010 a 2010-2011 odehrála Slza v nově vzniklé soutěži s názvem V-Centrum liga. Po upadajícím zájmu klubů o hokejbal na Moravě se jednalo o nový impuls, který přispěl ke zvýšení počtu týmů v soutěži a také zájmu médií (po každém kole se objevují výsledky a reportáže z odehraných zápasů v regionálních denících). Co se týče Slzy, tak po sezóně 2009-2010 došlo k přejmenování a přestěhování klubu. Díky vybudování hřiště, které se v minulých letech postavilo v Přibyslavicích se Slza definitivně přestěhovala do této obce a došlo k přejmenování klubu na J.V.S.K. Slza Přibyslavice. Sezónu 2010-2011 ukončila Slza ve čtvrtfinále, kdy podlehla týmu Flyers Jihlava 2:0 na zápasy. Před novou sezónou se pracuje na dobudování hřiště, konkrétně se jedná o trestnou lavici, která na hřišti chyběla.
 
Sezóny 2011-2012 a 2012-2013 probíhaly ve stejném duchu jako předchozí sezóny. Mužský tým, který hrál tradiční krajskou (moravskou) ligu, se obzvlášť při venkovních zápasech potýkal s malým počtem hráčů. Do mužstva se postupně zapracovávají mladší hráči, kteří bohužel nemohli získat větší zkušenosti s hokejbalem v mládežnické kategorii, protože Slza žádnou mládež v současné chvíli nemá a bohužel se zdá, že ani v blízké budoucnosti mít nebude. Na hřišti v Přibyslavicích byly dodělány střídačky a trestná lavice. Stále ale chybí časomíra, která je velkým negativem a čas se tedy pořád měří na stopkách.
 
Sezóna 2013/2014 přinesla velký zlom, co se týká organizace soutěže. Nehrálo se totiž na klasické registrační průkazy, jak bylo celou dobu zvykem, ale jen na občanské průkazy. Do hry tak zasáhly v týmu Slzy nové tváře a kádr se ještě více omladil. V Moravské hokejbalové lize nakonec Slza skončila na 7. místě z 9 účastníků a získala v 16 zápasech 17 bodů. Ve čtvrtfinále play-off pak Slza narazila na HBC Flyers Jihlava, s nímž sehrála vcelku vyrovnanou partii. V Jihlavě sice v prvním zápase Přibyslavice prohrály 4:0, ale další den se hrál v Přibyslavicích druhý zápas, který přilákal nejspíše největší počet diváků, který se v této sezóně přišel na hokejbalisty Slzy podívat. Zápas hodný play-off byl plný osobních soubojů, šancí a musel se divákům jistě líbit. Vítězně z něj ale odešli hráči Flyers, a tak cesta Slzy soutěží skončila ve čtvrtfinále. Na úplném konci sezóny se Slza zúčastnila tradičního turnaje v Deggendorfu, kde obsasila 4. místo.
 
Před zahájením soutěžního ročníku 2014/2015 se na přibyslavickém hřišti konalo setkání hokejbalistů, kteří v dřívějších letech sbírali úspěchy na mládežnickém poli. Zahrát si přišli ale i veteráni Slzy, a tak došlo na souboj "mladých proti starým"., při kterém se přibližně dvacítka hráčů náramně bavila. Celé setkání pak pokračovalo posezením do pozdních nočních hodin. Co se týče soutěžního ročníku, tak pokračoval formát z předešlé sezóny a Slza se tedy znovu přihlásila do Moravské hokejbalové ligy za účasti 8 týmů moravských týmů. Podzimní část sezóny se hráčům Slzy nebývale povedla. Po sezónách, kdy Slza okupovala dolní příčky tabulky, byli hráči konkurenceschopní a dokázali obrat o body i favority soutěže. Podzimem tedy Slza prokráčela se ctí a průběžné třetí místo v tabulce bylo bráno s velkým úspěchem. To, co se ale dařilo na podzim, se nedařilo na jaře. Slza se výsledkově i herně trápila a konečné páté místo znamenalo, že narazí v play-off na MAC Eagles Brno. První zápas na půdě Brna přinesl velmi vyrovnanou partii, ale zkušenější brněnský tým v závěru obrátil skóre a vynutil si postupový "match-ball". Ten Eagles potvrdili hned druhý den, kde v kvalitním zápase přehráli Přibyslavice i na jejich půdě a ukončili tak pouť Slzy touto sezónou ve čtvrtfinále.
 
Slza v sezónách 2015/2016 i v sezóně následující pokračovala v obměně kádru. Tým se ustálil a velmi zkvalitnil. Rok 2016 Slza ale zakončila neúspěšnou cestou ve čtvrtfinále, kde prohrála překvapivě s brněnským Jundrovem. Rok poté ale Slza prožila asi nejpovedenější sezónu za posledních pár let. Slza byla překvapením soutěže a porážela i favority z velkých měst. Její cesta skončila ale také ve čtvrtfinále, když po obrovských vyrovnaných bitvách podlehla Kyjovu.
 
V sezóně 2017/2018 nastoupila Slza do Moravské ligy se stabilním kádrem s hráči z doslova z celé Vysočiny. Jádro týmu se již řadu let nemění a díky týmové partě Slza prožila velmi úspěšnou sezónu. Podzimní část tomu ale nenasvědčovala. Přibyslavice se výsledkově trápily a nakonec přezimovaly na posledním místě tabulky. Vše se ale změnilo po lednovém turnaji veteránů v Plzni, kde Slza obsadila 1. místo. Tým začal v lize doslova deklasovat některé soupeře a hrál vyrovnané bitvy s týmy z předních příček. Vše vyvrcholilo pátým místem v tabulce a postupem 2:0 ve čtvrtfinálové sérii proti HBC Flyers Jihlava. Semifinálové bitvy s několikanásobným mistrem SK Jihlava B pak byly třešničkou na dortu. Emotivní, bojovné a velmi vyrovnané zápasy přilákaly na domácí zápasy do Přibyslavic asi nejvyšší návštěvu. Slza v sérii nakonec Jihlavě podlehla 2:3 na zápasy a skončila na 4. místě. Ocenění za individuální výkony si odnesli i nejlepší brankář soutěže Luboš Maxa a nejlepší střelec Michal Novák.
 
Sezóna 2018/2019 byla přelomová v tom směru, že Slza začala po letech hrát znovu soutěž řízenou hokejbalovým svazem a přihlásila se do 2. NHbL. Týmy však zůstaly podobné těm, které Slza znala z minulch let. V play-off hrané na dva vítězné duely se Přibyslavice utkaly s Hodonínem. První zápas byl jednoznačnou záležitostí celku z jihu Moravy, zato na domácím hřišti v Přibyslavicích Slza zabrala a vynutila si třetí rozhodující duel. Tak, jak to v sezóně bylo bohužel zvykem, odjelo do Hodonína jen torzo sestavy. I přesto Slza ale hrála neskutečně vyrovnanou partii, ale po prohře 1:0 skončila její pouť soutěží již ve čtvrtfinále.
 
Také sezónu 2019/2020 Slza hrála 2. NHbL. Soutěž, v níž bylo tentokrát jen 6 týmů, byla ovšem z důvodu celosvětové pandemie koronaviru v březnu anulována a soutěžní ročník byl zrušen. Do té doby Slza předváděla nevyrovnané výkony a nepokračovala v takových výkonech, jako v předchozích sezónách. Naplno se ale rozjely herní neděle na novém hřišti v Okříškách, kde se každé dopoledne schází místní i vzdálení hokejbalový nadšenci. Jako náhradu za zrušenou sezónu připravil svaz po rozvolnění opatření turnaj v Brně, určený pro týmy z 2. ligy. Za účasti Hodonína, "B" a "C" týmu Bulldogs Brno a Slzy se odehrály zkrácené zápasy, z nichž právě Slza vybojovala pohár pro 1. místo a definitivně tím zakončila přerušený ročník 2019/2020.
 
Sezóna 2020/2021 začala i přes pokračování pandemie koronaviru úvodním duelem 2. ligy na novém hřišti v Okříškách. SLZA se zároveň zapojila i do Českého poháru, ale přes 1. kolo neprošla, když podlehla Svitavám v jejich hokejbalovém krytém stánku. Ligová soutěž byla po pár odehraných duelech v průběhu října však pozastavena a stejně jako v předešlé sezóně, ani tato nebyla z důvodu pandemie dohrána a podruhé za sebou tak nebyl známý vítěz ligy. Jako náhrada za zrušený ročník byl znovu uspořádaný turnaj týmů 2. ligy, tentokrát v Jihlavě.
 
Sezóna 2021/2022 byla po dvouleté nedohrané pauze konečně dohrána. SLZA v ní skončila svoji pouť ve čtvrtfinále, když podlehla 0:3 v sérii následnému vítězi ligy, týmu Sudoměřic. V sezóně se dařilo hráčům Okříšek individuálně, když se Marek Mejzlík stal nejlepším střelcem i vítězem kanadského bodování 2. ligy a David Fiala uzmul prvenství v kategorii nejlepší nahrávač. Do týmu byli v této sezóně zapracováni mladší hráči z okolí Třebíče, kteří by měli v budoucnosti táhnout klub dál.  Kromě ligových věcí uspořádal klub také po dlouhé odmlce obnovený Turnaj okříšských ulic, který se těšil velké popularitě. 8 týmů a přes 100 hráčů si užilo hokejbalový den v areálu za sokolovnou.
 
Sezóna 2022/2023 probíhala podobně jako předchozí ročník. SLZA přihlásila znovu 2. ligu v regionu Morava-Jih a v něma hrála důstojnou roli. Konečné 6. místo po základní části přisoudilo Okříškám znovu soupeře ze Sudoměřic, se kterým svedla SLZA úchvatnou pětizápasovou bitvu, v níž nakonec byli šťastnější hráči Sudoměřic. Okříškám tedy skončila pouť sezónou znovu ve čtvrtfinále. Do kádru se zapojili další mladší hráči, což značí další pokračování Okříšek na hokejbalových kolbištích. Individuální ocenění obdržel z hráčů Okříšek David Fiala, který se stal potřetí za sebou nejlepším nahrávačem 2. ligy. V listopadu 2022 se navíc uskutečnil další ročník turnaje ulic pod patronátem SLZY.
 
Použité dokumenty:
1) Kronika hokejbalu v Okříškách
2) Internetová stránka www.hokejbal.cz