Jdi na obsah Jdi na menu
 


1) Jak dlouho se věnujete hokejbalu a kde jste s ním začínal?
Když napíšu, od kterého roku hraju hokejbal, tak to vzbudí trošku úsměv. Hokejbal totiž hraju od roku 1984. Začal jsem s ním v Českých Budějovicích ještě jako student na škole. Tehdy náš klub SLZA patřil k zakládajícím členům hokejbalu dospělých. Tehdy ale hokejbal vypadal trošku jinak. Byl to takový florbal s normální hokejkou a tenisákem - nízké mantinely, trestné údery, nehrálo se za brankami. Byl to jiný sport než teď.

2) Jaký největší úspěch jste v hokejbale dosáhl?

Za kariéru jsem se spíš naučil prohrávat, ale nějaké úspěchy přece jen byly. Jednu sezonu ( tuším 1998/99) jsme hráli finále extraligy AHBK. V té době byly v Česku dvě hokejbalové asociace. Z tehdejšího kádru vznikla SLZA Třebíč, která pak hrála i extraligu ČMHBS.

3) Mládežnické mužstvo Slzy Okříšky bylo ve své době velice úspěšné. Vnímal jste i vy jejich výsledky? A co říkáte na práci trenérů, kteří je vedli?

Samozřejmě, že jsem vnímal úspěchy mládežnických družstev. Tehdy mne trošku mrzel nebo lépe řečeno naštval přístup představenstva obce (starosty). Myslím si, že z toho mužstva budeme teď hodně čerpat v mužích a dovedu si představit, že by to mužstvo mohlo být stejně úspěšné i v kategorii dospělých.
Práce trenérů u mládeže je na dlouhé povídání. Za jejich práci jim patří dík, vždyť tomu věnovali několik let svého volného času. A to že svoji práci dělali dobře, je jasné, mají za sebou výsledky.

4) Nějakou dobu jste byl také v předsednictvu svazu. Co vaše funkce obnášela?

V předsednictvu jsem byl jako zástupce za jižní Moravu. Když jsem do funkce nastoupil, zdálo se mi, že jde hokejbal dopředu. Ve svazu šlo o to získat co nejvíc členů a tím pádem se na kluby nevytvářel žádný tlak. Získávání klubů do soutěží v regionu a snaha vytvořit mládežnické soutěže - to byla moje činnost. Na jižní Moravě tehdy hrálo 2.MNHBL 16 klubů z toho jich bylo 6 z okresu Třebíč. Začala se hrát i soutěž žáků. Po čase jsem ale zjistil, že svaz chce jít komerční cestou a tak jsem z funkce odstoupil. Nesouhlasil jsem s tím postupem a bohužel jsem neměl sílu to v předsednictvu změnit. Hlas regionů byl pro Prahu moc slabý.

5) Co říkáte na přestěhování hokejbalu z Okříšek do Přibyslavic?

Přestěhování do Přibyslavic beru jako záchranu našeho klubu. Přístup radnice v Okříškách nedával prostor pro setrvávání. Klub potřebuje hlavně hřiště a to v Přibyslavicích je. Je tam také vstřícnější přístup.

6) Nyní se věnujete v Přibyslavicích malým hokejbalistům. Jaké s nimi máte plány do budoucnosti?

Nevěnuju se jim sám. Chodí tam i jiní kluci - hlavně Fuča, Jirka a Filip. Kluci do toho jdou s nadšením a to se mi líbí. Chtěl bych je přihlásit do soutěže na jižní Moravě, ale tady asi soutěž mladšího dorostu nevznikne. V jednání je účast v soutěži v jižních Čechách. Uvidíme.

7) Co se vám na hokejbale nevíce líbí nebo naopak zase nelíbí?
Začnu tím, co se mi nelíbí. Jsou to nesmyslné podmínky kladené svazem. Hokejbal na Moravě tím úplně paralyzovali. Teď se tady bude začínat skoro od nuly. Nejsou týmy ani soutěže. Situace před pěti lety byla daleko lepší.
Jestliže chce svaz mládežnické týmy, musí je podpořit hlavně finančně. Bez toho se nepohneme dál.
Dřív se mi na hokejbale líbila jeho finanční nenáročnost, ale to už teď neplatí. Každý hráč má kromě bruslí výstroj skoro jako na hokej.

Díky za rozhovor Dejv9